duminică, 12 februarie 2012

Dilema studentului valah

A fost odată ca niciodată bla-bla, într-un secol al ambiţiilor, al setei de informaţii, al emoţiilor, al tehnologiei, o sesiune de toată frumuseţea. Nu e vorba despre vreo sesiune parlamentară, deşi nici aia n-a lipsit. E vorba despre marea, minunata, fugitiva sesiune de examene de la drept. Faină sesiune, păcat de studenţi! Sau, de ce nu, faini studenţi, păcat de sesiune!
Multe dintre notele de la examene au fost motive bune pentru organizarea vreunui chef (sau chiar două), alte note au fost prilej de doliu. Personal, eu încă nu m-am hotărât dacă să-l ascult pe Verdi cu „Forţa destinului” sau să chem fanfara :)))=))). Cert e că asta nu e doar dilema mea. E dilema studenţilor valahi de la drept. În funcţie de dilema pe care o au, ei se împart în mai multe categorii, după cum urmează:
1.Categoria trec/ nu trec. E prima şi cea mai importantă categorie, din care fac parte cei mai curajoşi studenţi, dar şi cei mai credincioşi. Aceştia se roagă preţ de aproape 2 ore în timpul examenului, nu doar pentru ei, ci şi pentru examinator. Rugăciunea sună cam aşa: „-Doamne, ajută-mă, te rog, să iau examenul ăsta şi dă-i, Doamne, profului indulgenţă maximă!”
2.Categoria „care ia mai mult”. Asta e o categorie foarte energică, în care fiecare rând scris în plus contează, fiecare sutime luată în plus contează. Lupta celor din această categorie e sângeroasă. Fiecare luptător învaţă cu picioarele în apă rece, are comprese la cap, citeşte în drum spre magazin, învaţă notele de subsol, vorba lui Caragiale, „Şi dă-i şi luptă, şi luptă şi dă-i”!
3.Categoria „mişc/ nu mişc”. Chiar dacă pare funny, cei care fac parte din această categorie sunt foarte stresaţi. Deşi aflaţi mereu în dilemă, neştiind dacă se pot inspira sau nu, valahii aceştia sunt extrem de bine înarmaţi, mai ceva ca armata română :)))=))). De la căşti, sufleur personal, cărţi, notiţe şi până la fiţuicile care zac doldora în buzunare.
4.Categoria „mă duc/nu mă duc”. Sub aspect psihologic şi social, aceasta este cea mai neînţeleasă categorie. Adepţii ei sunt studenţi foarte sensibili, capabili de sacrificii nebănuite. Cunoscându-şi foarte bine priorităţile, ei n-ar putea abandona pentru un examen pisica de acasă bolnavă de meningită, nici broasca ţestoasă cu carapacea spartă, nici balena din pom conectată la perfuzii.
Indiferent din care categorie fac parte, valahii de la drept au cu toţii o dilemă, care la rândul ei naşte altă dilemă şi tot aşa. Dar... importantă nu este dilema, ci rezolvarea ei ăn stilul propriu, desigur.
P.S. Orice asemănare cu persoane sau întâmplări reale este pur întâmplătoare!